10 rzeczy, które powinniśmy wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada [zdjęcia]

opr. ES
Najbardziej zaciekawił nas wątek podkuwania gęsi. Niemożliwe? A jednak! Opisała to dr inż. Halina Bielińska z krajowego ośrodka badawczo-hodowlanego gęsi w Kołudzie Wielkiej:W XIX wieku na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln. żywych gęsi. Ptaki „szły” głównie do Prus o własnych siłach.Aby zabezpieczyć ich łapy przed zranieniem, kilkakrotnie przepędzano je przez płynną smołę, a następnie przez drobny piasek. Dzięki temu na łapach tworzyła się gruba podeszwa ułatwiająca gęsiom pieszą wędrówkę. Zabieg ten nazywano„podkuwaniem gęsi”.
Najbardziej zaciekawił nas wątek podkuwania gęsi. Niemożliwe? A jednak! Opisała to dr inż. Halina Bielińska z krajowego ośrodka badawczo-hodowlanego gęsi w Kołudzie Wielkiej:W XIX wieku na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln. żywych gęsi. Ptaki „szły” głównie do Prus o własnych siłach.Aby zabezpieczyć ich łapy przed zranieniem, kilkakrotnie przepędzano je przez płynną smołę, a następnie przez drobny piasek. Dzięki temu na łapach tworzyła się gruba podeszwa ułatwiająca gęsiom pieszą wędrówkę. Zabieg ten nazywano„podkuwaniem gęsi”. freeimagines.com
Udostępnij:
Do jej fanclubu należy Magda Gessler, była... podkuwana, jej smalcem leczono zapalenie płuc i podwyższano libido. Panie i panowie - oto jej wysokość gęś.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: 10 rzeczy, które powinniśmy wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada [zdjęcia] - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie