Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
4. Za długie grillowanie potraw...
fot. archiwum Polska Press

10 błędów popełnianych podczas grillowania. O co powinieneś zadbać, kiedy grillujesz? 10.07.2022

4. Za długie grillowanie potraw

Kiedy już odpowiednio rozpalimy grilla i ustawimy ruszt czeka nas kolejne wyzwanie – pilnowanie, by mięso odpowiednio się upiekło i nie przypaliło. Wystarczy bowiem chwila nieuwagi i karkówka pokrywa się czarną warstwą węgla. A niestety, jedzenie mocno przypieczonych produktów nie jest zdrowe, bo w procesie spalania powstają rakotwórcze substancje. Zbyt długie grillowanie powoduje też, że mięso jest suche, a co za tym idzie, niezbyt smaczne. Ponadto jedzenie ich często kończy się niestrawnością, bowiem są one bardzo trudne do przetrawienia dla żołądka. Dlatego właśnie tak ważne jest grillowanie na żarze, a nie w ogniu. Istotne jest także regularne obracanie mięsa, by grillowało się po kilkanaście minut z każdej strony.

Zobacz również

Nowy rozkład jazdy komunikacji miejskiej w Bydgoszczy: pierwsze opinie pasażerów

Nowy rozkład jazdy komunikacji miejskiej w Bydgoszczy: pierwsze opinie pasażerów

Przyszkolne boisko na Pomorzanach w Olkuszu znów będzie otwarte dla mieszkańców?

Przyszkolne boisko na Pomorzanach w Olkuszu znów będzie otwarte dla mieszkańców?

Polecamy

Kolejny podatek turystyczny we Włoszech? Tym razem to nie Wenecja

Kolejny podatek turystyczny we Włoszech? Tym razem to nie Wenecja

Wiosenna zupa, którą gotuję do znudzenia. Przepis, jak od babci

Wiosenna zupa, którą gotuję do znudzenia. Przepis, jak od babci

Polacy znaleźli nowy sposób na tańsze zakupy

Polacy znaleźli nowy sposób na tańsze zakupy